Puchaty przepis na szarlotkę

8 sierpnia 2015 |

Ulubionym słodkim przysmakiem Waszej Puchatości jest szarlotka na kruchym cieście z prażonymi jabłkami. Postanowiłam podzielić się z wami tajemnym przepisem, który odnalazłam w opuszczonej kuchni Niukowego Pałacu. Mam nadzieję, że ciasto to wypełni was puchatością od czubków uszek, aż po koniuszki ogonków.

Szarlotka na kruchym cieście z prażonymi jabłkami

(forma do tarty, średnica: 28 cm, czas przygotowania ok. 1h + pieczenie)

Składniki na ciasto kruche:

  • masło 150 g
  • mąka krupczatka 500 g
  • cukier puder 75 g
  • żółtka 3 szt
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • śmietana 18% 1,5 łyżki
  • laska wanilii (można zastąpić cukrem wanilinowym-1 op.  lub aromatem waniliowym – 1 łyżeczka)

Przygotowujemy ciasto

Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Masło kroimy w kostkę – ułatwi to nam zagniatanie. Jeżeli jest to nasze pierwsze spotkanie z laską wanilii i nie bardzo wiemy jak ten cud natury obsłużyć, to należy przekroić ją wzdłuż na pół po czym łyżeczką lub nożem wyciągnąć nasionka, które następnie dodajemy do reszty (w przypadku gdy nie mamy świeżej wanilii, dodajemy jedno opakowanie cukru wanilinowego, lub 1 łyżeczkę aromatu waniliowego). Kiedy wszystkie składniki znajdą się w misce, ciasto zagniatamy rękami do momentu gdy będzie miało jednolitą konsystencję. Początkowo składniki mogą nie chcieć się lepić, jednakże nie ma powodu do obaw, gdyż po kilku, lub kilkunastu minutach zagniatania (zależy od siły i kondycji zagniatającego) powinny utworzyć jednolitą masę, która powinna być lepka, aczkolwiek jak przystało na ciasto kruche daje się łatwo rozrywać. Po takim zabiegu nasze ciasto powinno odrobinę ochłonąć, wobec czego zawijamy je w folię spożywczą (dzięki temu nie wyschnie) i wkładamy do lodówki na min. 30 minut. W międzyczasie zajmujemy się przygotowaniem jabłek.

Składniki na jabłka prażone:

  • kwaśne jabłka (antonówka, szara reneta, gloster lub inne) 1,5 kg
  • cukier 2 łyżki
  • cynamon 1 łyżeczka
  • kardamon 0,5 łyżeczki
  • woda ok. 100 ml

Przygotowujemy jabłka

W czasie gdy ciasto leżakuje w lodówce, zajmujemy się przygotowaniem jabłek. W tym przepisie użyto antonówek, aczkolwiek możemy wybrać dowolną kwaśną odmianę jabłek. Owoce obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Całość umieszczamy w garnku lub głębokiej patelni (tak żeby się zmieściło) dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem ok 10-15 min. Po tym czasie dodajemy cukier, cynamon, oraz kardamon. Koniecznie smakujemy naszej jabłkowej mikstury, gdyż cukru i przypraw dodajemy do smaku. Ilość cukru podana w przepisie sprawia, że szarlotka jest dosyć kwaśna, aczkolwiek wspaniale komponuje się z lodami waniliowymi i bitą śmietaną tworząc deser godny Lisiej Księżniczki – tak by powiedziała jedna z kucharek Niukowego Dworu. Wróćmy jednak do naszych jabłek. Doprawione owoce nadal dusimy pod przykryciem do momentu gdy z naszych jabłek zacznie tworzyć się mus. Jeżeli dolaliśmy za dużo wody i konsystencja naszej mikstury nie jest zadowalająca nadmiar wody możemy odparować. Tak przygotowane jabłka pozostawiamy na chwilę do ostygnięcia.

Czas by upuchacić szarlotkę

Wyjmujemy ciasto z lodówki. Do pieczenia użyłam formy do tarty o średnicy 28 cm. Nie smarujemy jej, ani nie wykładamy papierem do pieczenia gdyż ciasto kruche samo w sobie jest bardzo tłuste. Z przygotowanej porcji ciasta mniej więcej 2/3 idzie na spód i boki, które najłatwiej jest wykleić małymi kawałkami ciasta. Kiedy tego dokonamy, wylewamy na wyłożoną ciastem formę podduszone wcześniej jabłka. Następnie zajmujemy się przygotowaniem górnej części szarlotki. Możemy ciasto kruszyć w palcach jak kruszonkę, rozwałkować na stolnicy i utworzyć kratkę (trudniejsze z racji tego że ciasto jest lepkie i łatwo się rozrywa), jeżeli ciasto jest dobrze schłodzone, można je również zetrzeć na tarce. Szarlotkę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180°C ok. 30 min. Wyjmujemy kiedy góra jest już przyrumieniona. W zależności od upodobań podajemy na ciepło lub na zimno. U mnie, jak już było wspomniane wcześniej, z bitą śmietaną i lodami.

Smacznego.