Przepis na drożdżówki puchatki

9 kwietnia 2016 |

Puszyste i delikatne, idealne do popołudniowej kawy albo na drugie śniadanie. Dzisiaj przepis na drożdżówki puchatki, którymi ze smakiem zajadają się wszystkie lisie łakomczuchy na Puchatej Planecie. Jeżeli również i wy macie ochotę sobie takie przygotować, to zapraszam do przepisu.

Drożdżówki puchatki

(Z podanej ilości składników przygotujemy 8 drożdżówek)

Składniki na ciasto

  • Mąka wrocławska (typ 500) – 300 g
  • Drożdże świeże – 10 g
  • Sól – szczypta
  • Cukier – 20 g
  • Jajko rozmiar M – 1 szt.
  • Mleko – 125 g
  • Masło –  50 g
  • Opcjonalnie 1 łyżeczka aromatu śmietankowego lub waniliowego
  • Marmolada

Z drożdży, mleka, cukru i łyżki mąki przygotowujemy rozczyn. Instrukcję przygotowania rozczynu znajdziecie w przepisie na rogaliki Lisich Gwardzistów. W czasie gdy drożdże sobie spokojnie rosną, do dużej miski przesiewamy mąkę, a następnie dodajemy pozostałe składniki. Wlewamy do niej także nasz wyrośnięty rozczyn. Całość zagniatamy do momentu aż ciasto uzyska jednolitą, gładką konsystencję. Gotowe ciasto powinno być trochę lepkie. Następnie odstawiamy je przykryte do wyrośnięcia na około 20 minut.

Kiedy ciasto wyraźnie urośnie, wyciągamy je na stolnicę i zagniatamy jeszcze przez moment. Następnie dzielimy na osiem równych części. Każdą z nich formujemy w ślimaczka. Jak to zrobić? Ciasto rolujemy w taki sposób, aby utworzył nam się długi, cienki wałeczek o grubości centymetra. Posypujemy go odrobiną mąki (aby ciasto przestało się kleić) i przecinamy wzdłuż, aby uzyskać dwa długie i wąskie kawałki ciasta. Zwijamy je w ślimaka – najpierw jeden, a potem doklejamy drugi. Róbmy to w taki sposób, by lepka, nieobsypana mąką część ciasta (w miejscu przecięcia) znajdowała się wewnątrz spirali. Całość sklejajmy delikatnie, nie dociskając zbyt mocno, ponieważ drożdżówki będą jeszcze rosły.

Ślimaczki układamy (zostawiając wokoło sporo miejsca!) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Jeżeli nie pozwolimy im na to, to po upieczeniu ciasto będzie zbite i mało smaczne. W tym czasie piekarnik nastawiamy na 180 °C i przygotowujemy kruszonkę.

Składniki na kruszonkę

  • Masło – 25 g
  • Mąka wrocławska (typ 500) – 40 g
  • Cukier – 20 g
  • Cukier wanilinowy – 1 opakowanie

Składniki umieszczamy w misce i mieszamy rękami, ale nie ugniatamy. Jeżeli zaczynają zbijać się w duże kluski, to kruszymy w palcach. Możemy to zrobić także mikserem na wolnych obrotach, ale im dłużej będziemy wszystko mieszać, tym drobniejsza kruszonka powstanie.

Jeżeli widać po drożdżówkach że urosły (zazwyczaj zdążą urosnąć w czasie gdy nagrzeje się piekarnik), to rozpoczynamy ozdabianie. Na każdej umieszczamy kleks z marmolady, a pozostałą część ciasta smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Nasze puchatki pieczemy przez 15-20 minut i wyciągamy w momencie gdy nabiorą złotego koloru. Studzimy na blasze przykryte szczelnie czystą ściereczką. Dzięki temu ciasto zaparuje i będzie bardziej wilgotne.

Smacznego puchatego.